Stability of Vancomycin 25 mg/mL in Ora-Sweet and Water in Unit-Dose Cups and Plastic Bottles at 4°C and 25°C

Mary H H Ensom, Diane Decarie, Anisha Lakhani

Abstract


ABSTRACT

Background: Solutions of vancomycin for oral administration are not available commercially in Canada or the United States but are needed for patients who cannot swallow capsules.

Objective: To evaluate the stability of vancomycin solutions stored in unit-dose cups and plastic bottles under refrigeration (4°C) and at room temperature (25°C) for up to 75 days.

Methods: Vancomycin 25 mg/mL in Ora-Sweet vehicle and water (1:1 ratio by volume) was dispensed into opaque blue polyethylene unit-dose cups with aluminum seal (14 replicates) or amber plastic prescription bottles (6 replicates). Seven cups and 3 bottles were refrigerated (4°C), and the remainder of the containers were stored at room temperature (25°C). At the time of preparation and at 15, 30, 40, 50, 63, and 75 days, 3 aliquots were collected from one of the cups and from every bottle and were stored frozen (-85°C) until the time of analysis. Physical characteristics were evaluated at each time point, including measurement of pH and visual assessment of colour and precipitation. After thawing, the samples were analyzed in triplicate by a validated stability-indicating high performance liquid chromatography method. A solution was considered stable if 90% of the initial concentration of vancomycin was maintained.

Results: No notable changes in colour, taste, or pH were observed in vancomycin solutions stored in the unit-dose cups at 4°C or 25°C or in the plastic bottles stored at 4°C over the 75-day study period. Starting on day 63, a white precipitate was observed in the solutions stored in plastic bottles at 25°C, but there were no notable changes in taste or pH during the 75-day period. The 95% confidence interval of the slope of the curve relating concentration to time, determined by linear regression, indicated that vancomycin solutions stored in cups or bottles at 4°C would maintain at least 93.6% of the initial vancomycin concentration for 75 days and that solutions stored at 25°C would maintain at least 90.0% of the initial concentration for 30 days (cups) or 26 days (bottles), with 95% confidence.

Conclusions: Vancomycin 25 mg/mL stored in unit-dose cups or plastic bottles at 4°C was stable for at least 75 days, whereas solutions stored in cups or bottles at 25°C are expected to be stable for 30 or 26 days, respectively.

RÉSUMÉ

Contexte : Les solutions de vancomycine pour administration orale ne sont pas offertes commercialement au Canada ou aux États-Unis, mais elles sont requises pour les patients qui sont incapables d'avaler des capsules.

Objectif : Évaluer la stabilité de solutions de vancomycine prepares dans des godets pour dose unitaire et des flacons de plastique, et conservées au réfrigérateur (4 °C) et à la température ambiante (25 °C) pendant un maximum de 75 jours.

Méthodes : Des solutions de vancomycine à 25 mg/mL dans un excipient composé de parties égales (rapport de 1:1 par volume) d'Ora-Sweet et d'eau ont été conditionnées dans des godets pour dose unitaire en polyéthylène bleu opaque scellés par un opercule d'aluminium (14 échantillons) ou des flacons pour médicaments d'ordonnance en plastique ambré (6 échantillons). Sept godets et trois flacons ont été conservés au réfrigérateur (4 °C) et le reste des contenants ont été conservés à la température ambiante (25 °C). Au moment de la préparation et à 15, 30, 40, 50, 63 et 75 jours, trois aliquotes ont été prélevées d'un des godets et de chaque flacon, puis congelées (85 °C) jusqu'au moment de l'analyse. Les propriétés physiques ont été évaluées à chaque point dans le temps, notamment le pH, la couleur et la présence de précipité. Après avoir été décongelés, les échantillons ont été analysés en triple à l'aide d'une épreuve validée par chromatographie liquide haute performance mesurant la stabilité. Les solutions étaient considérées stables si elles conservaient 90 % de la concentration initiale de vancomycine.

Résultats : Aucun changement notable de la couleur, du goût ou du pH n'a été observé dans les solutions de vancomycine conservées dans des godets pour dose unitaire à 4 °C ou à 25 °C ou dans des flacons de plastique à 4 °C pendant la période d'étude de 75 jours. Au 63e jour, on a observé la formation d'un précipité blanc dans les solutions conserves dans des flacons de plastique à 25 °C, mais aucun changement notable du goût ou du pH pendant la période de 75 jours. L'intervalle de confiance à 95% de la pente de la courbe de la concentration en fonction du temps, déterminée par régression linéaire, a montré que les solutions de vancomycine préparées dans des godets ou des flacons entreposés à 4 °C conserveraient au moins 93,6% de la concentration initiale de vancomycine pendant 75 jours et que les solutions entreposées à 25 °C conserveraient au moins 90,0% de la concentration initiale pendant 30 jours (godets) ou 26 jours (flacons), avec un niveau de confiance de 95%.

Conclusions : Les solutions de vancomycine à 25 mg/mL conservées dans des godets pour dose unitaire ou des flacons de plastique à 4 °C demeuraient stables pendant au moins 75 jours, alors que celles conservées dans des godets ou des flacons à 25 °C devraient demeurer stables respectivement pendant 30 et 26 jours.


Keywords


vancomycin; high-pressure liquid chromatography; stability vancomycine; chromatographie liquide haute performance; stabilité

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DOI: http://dx.doi.org/10.4212/cjhp.v63i5.948

ISSN 1920-2903 (Online)
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